S-a lansat proiectul Navigatorul pentru pacienţii cu cancer bronhopulmonar scurtează timpul de la suspiciune la diagnostic

Foto: agerpres.ro
0

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) în parteneriat cu Asociaţia Bolnavilor de Cancer (ABC), cu Societatea Română de Pneumologie şi Societatea Naţională de Oncologie Medicală lansează astăzi 30 septembrie 2020, in colaborare cu Amazonia Navigators, proiectul “Navigator pentru pacienţii cu cancer bronhopulmonar”, un proiect pilot dedicat navigării în sistemul de sănătate a persoanelor care se află faţă în faţă cu un potenţial diagnostic de cancer pulmonar.

În prezent, prin intermediul activităţilor din cadrul proiectului, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) îşi propune creşterea ratei de supravieţuire a pacienţilor cu cancer bronhopulmonar confirmat, prin scurtarea timpului de la diagnostic la iniţierea tratamentului.

“În România, conform datelor Globocan 2018, în fiecare an apar 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar. La nivel national, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică, 10.277 de persoane pierzându-şi viaţa anual din această cauză. Punerea diagnosticului de cancer bronhopulmonar în cel mai scurt timp de la momentul apariţiei suspiciunii este o etapă vitală în asigurarea tratamentului potrivit la momentul potrivit. Din păcate în foarte multe dintre cazuri, acest diagnostic este pus cu întârziere de luni întregi, în condiţiile în care media de supravieţuire este de 6-18 luni şi doar aproximativ 20% dintre pacienţi trăiesc mai mult de un an. A venit momentul ca timpul petrecut de la suspiciune la un diagnostic confirmat de cancer bronhopulmonar să fie scurtat, iar navigatorul de pacienţi are exact acest rol”, declară Cezar Irimia, Preşedinte FABC.

În cadrul programului de navigare se are în vedere o abordare centrată pe pacient, ţine cont de nevoile acestuia în raport cu sistemul de sănătate, precum şi traseul pacientului de la suspiciunea de cancer bronhopulmonar la confirmarea diagnosticului. Rolul navigatorului de pacienţi este de a asigura informarea, educarea şi mobilizarea continuă şi în timp util a unui pacient cu cancer bronhopulmonar în sistemul medical, în vederea stabilirii unui diagnostic de precizie.

“Amazonia Navigators are o experienţă de peste 15 ani în navigarea de pacienţi oncologici, reuşind să ajute peste 4.000 de pacienţi în lupta împotriva cancerului, de la momentul suspiciunii, până la confirmarea diagnosticului şi iniţierea tratamentului. Prin intermediul acestui proiect ne adresăm direct persoanei cu suspiciune de cancer bronhopulmonar, pentru care ne propunem să scurtăm timpul petrecut în sistemul de sănătate până la momentul primirii unui diagnostic final. Pentru această categorie de persoane, potenţiali pacienţi, timpul este cu adevărat cea mai importantă resursă. Navigatorii de pacienţi sunt alături de ei, de familiile lor şi de medici, astfel încât să se asigure că timpul este de partea lor.”, declară Victoria Asanache, Fondator Amazonia Navigators.

Pentru cei interesaţi, pentru a avea acces la programul de navigare, persoanele care sunt în situaţia de a avea suspiciune confirmată de cancer bronhopulmonar trebuie să aibă un bilet de trimitere de la medicul de familie valid, să acceseze platforma https://callcenter.i-pacient.ro/, unde trebuie să se înregistreze şi să primească un cont de utilizator, care le dă acces direct la informaţii. Serviciile sunt gratuite, în limita celor 50 de locuri disponibile în cadrul proiectului- pilot.

Aşadar, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost înfiinţată în anul 2005 din necesitatea că toţi cei care lupta împotriva cancerului să devină o forţă cu o voce puternică. FABC este interfaţă între organizaţiile membre şi instituţiile statului, instituţiile europene implicate în sănătate, precum şi organizaţiile europene şi internaţionale similare.

Astfel, FABC numără peste 75.000 de membri în întreagă ţară, pacienţi, supravieţuitori şi voluntari. FABC este o federaţie formată din 26 asociaţii care activează pe plan local, la nivelul judeţelor. Misiunea FABC este de a face lobby şi advocacy activ pentru promovarea, respectarea şi garantarea drepturilor pacienţilor cu cancer, implementarea măsurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii.

Sursa: Agerpres
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close