China vrea să îşi protejeze terenurile arabile pentru a-şi asigura securitatea alimentară

140

În prezent, cel mai mare consumator mondial de alimente, China, a decis să îşi extindă eforturile destinate protejării principalelor sale zone unde sunt cultivate cereale, în încercarea de a-şi asigura aprovizionarea într-un moment în care pandemia de coronavirus a perturbat pieţele mondiale, transmite Bloomberg.

În contextul agricol, mai multe terenuri arabile, destinate culturii cerealelor, au fost alocate pentru alte culturi agricole sau utilizate în alte scopuri, ceea ce ar putea pune în pericol securitatea alimentară a ţării, în special în momente precum cele actuale în care pandemia a întrerupt lanţurile mondiale de aprovizionare, a anunţat marţi seara Ministerul chinez al Agriculturii.

În acest sens, importurile de porumb ale Chinei, au crescut exploziv în acest an, pe măsură ce efectivele de porci îşi revin, după pesta porcină africană iar guvernul chinez a decis să reducă stocurile de porumb, în încercarea de a ţine sub control preţurile. Aceasta a dat naştere la îngrijorări că China ar putea deveni cel mai mare importator mondial de porumb, la fel cum este la soia boabe, unde China absoarbe în prezent 60% din livrările mondiale.

În momentul de faţă, în unele zone din China s-a înregistrat o diminuare a suprafeţelor de teren agricole, alocate culturilor de cereale, în timp ce în alte zone companiile au utilizat terenul arabil pentru a planta pomi fructiferi sau pentru piscicultură, susţine Ministerul chinez al Agriculturii. De asemenea, unele companii comerciale au reuşit să închirieze mari suprafeţe de teren arabil unde cultivă altceva decât cereale.

„Trebuie să stabilizăm producţia internă prin acordarea de prioritate pentru producţia de cereale pe terenurile arabile limitate pe care le avem la dispoziţie”, apreciază Ministerul chinez al Agriculturii. Instituţia subliniază că terenul arabil permanent ar trebui să fie utilizat numai pentru a cultiva orez, grâu şi porumb.

Aşadar, din punct de vedere agricol, China a început să pună la punct o serie de zone pentru producţia de cereale cheie, compuse din mari parcele de teren arabil permanent, cu un sol de calitate ridicată şi facilităţi eficiente de irigaţie. Obiectivul este asigurarea unui nivel de auto-suficienţă de 90% în cazul cerealelor şi de 95% pentru orez şi grâu, precizează Ministerul chinez al Agriculturii. De asemenea, Guvernul de la Beijing va îmbunătăţi preţul minim de achiziţie la grâu şi orez şi va continua să ofere subvenţii la porumb, soia boabe şi orez.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata