Fumatul în zilele noastre. Cum putem să reducem riscurile acestei dependențe

0 122

Fumatul este unul dintre obiceiurile care aduce odată cu el o mulțime de riscuri asupra sănătății. Cu toate că orice fumător este conștient de riscurile la care se expune, nu ar renunța așa ușor la fumat. Pe un astfel de om nu îl înspăimântă și nici nu îi dă de gândit faptul că zilnic, 70 de oameni mor din cauze asociate cu fumatul sau că tot zilnic zeci de mii de oameni suferă anumite complicații provocate de țigări.

În țara noastră, rata tinerilor care se lasă pradă țigărilor a crescut din 2014 de la 25% la 29% în 2017. În alte state europene, conceptul de a lucra la scăderea expunerii nefumătorilor în loc de a scădea numărul de fumători este pus în aplicare și funcționează chiar mai bine.

„În alte zone de politică de sănătate nu acceptăm politica de abstinenţă. Dacă le-ai spune oamenilor că problema HIV e ca şi rezolvată dacă nu faci sex, oameni vor râde de tine. E acelaşi lucru cu care ne confruntăm noi. Oamenii vor continua să fumeze, vor continua să apeleze la nicotină”, a declarat expertul în politici publice, Clive Bates.

„Pentru autorităţi strategia e să te laşi de fumat sau mori. Orice Guvern ar trebui să le ofere cetăţenilor alternative”, explică Riccardo Polosa, cercetător și profesor universitar.

Oamenii trebuie să își găsească singuri calea spre a se lăsa de fumat sau spre a găsi o modalitate de a reduce riscurile fumatului. Specialiștii în domeniu au dezvoltat o preocupare tot mai mare pentru descoperirea unor soluții de a renunța la fumat. În acest fel au apărut țigările electronice, care încălzesc tutunul, sau cele care înlocuiesc fumatul cu vapatul.

În studierea tutunului încălzit s-au folosit resurse de 4,5 miliarde de dolari, iar în ultimul timp oamenii au devenit mult mai precauți și mai selectivi având aceste opțiuni la îndemână.

„În Spania sunt foarte mulţi doctori care cred cu adevărat că ţigările electronice sunt bune, nu sunt o problemă ci o parte din soluţie”, spune cercetătorul Polosa.

„Ştim că vaporii produşi de aceste aparate tind să fie de 100 de ori mai puţin dăunători când e vorba de conţinutul lor. Ştim că oamenii care le folosesc nu au raportat probleme de sănătate în cei zece ani de folosinţă. Ştim că atunci când  măsori ce intră în organism, vezi o expunere scăzută. Ştim că în teorie problema la fumat nu e nicotina, ci fumul rezultat din ardere. Ori aceste procese de combustie nu mai loc acum”, a mai explicat Clive Bates.

Sursa: observator.tv

 

Sursa: SuperLifestyle.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x