Guvernul și-a respectat cuvântul! Anumiți cultivatori vor primi 3.000 de euro

0

Odată cu începerea lunii mai, programul de susținere a producătorilor români a reînceput. Guvernul a fost de acord cu proiectul de hotărâre publicat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale de susținere a producătorilor agricoli, după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, alături de ministrul Agriculturii au efectuat mai multe vizite de lucru în teritoriu.

Guvernul a hotărât să mărească subvenția la legume, de la 1.000 la 3.000 de euro, această sumă venind ca sprijin financiar, oferit pentru susținerea producției de usturoi. Usturoiul se numără printre legumele la care România se descurcă cel mai bine, la nivel mondial. Cele mai mari suprafețe cultivate cu usturoi sunt: județele Botoșani, Iași, Suceava, Mehedinți, Timiș și Teleorman.

”Cu câteva zile în urmă am fost în județul Giurgiu, acolo unde legumicultorii s-au întâlnit cu Liviu Dragnea, ridicând aceste probleme privind extinderea programului și privind ridicarea subvenției de usturoi. La usturoi deja am început. Am pus actul normativ în mișcare. Subvenția a crescut de la 1000 de euro la 3000 de euro, pe hectar. Vom face totul ca legumicultorii să fie stimulați, iar piața să fie aprovizionată cu produse românești de bună calitate”, a declarat ministrul Daea, pentru Antena 3.

Această subvenție acordată cultivatorilor de usturoi crește de la 1.000 la 3.000 de euro pe hectar. Chiar dacă cei care vor să planteze și să lucreze pământul au tot suportul din partea statului, sunt doar 159 de beneficiari care s-au înscris în acest program de susținere a producției de usturoi, iar înscrierile au ca dată limită 15 mai.

Producția de usturoi din anul 2017 a fost de circa 55.673 tone și a fost cultivat pe o suprafață de 9.974 hectare.

Aproape de sfârșitul lunii februarie, Guvernul a făcut anunțul referitor la înscrierile producătorilor agricoli într-un program de sprijin a producției de usturoi până la data de 15 mai. Programul urmează să se desfășoare pe o perioadă de trei ani, mai exact 2019-2021.

Cultivatorii vor primi fiecare câte 1.000 de euro de la stat/ hectar, pentru plantarea și creșterea usturoiului, cu o limită a bugetului de 2 milioane de euro, bani ce ar fi limitați la o sprafață de 2.000 de hectare. Cu toate acestea, conform INS, în anul 2017, în România au fost cultivate aproximativ 10.000 de hectare.

Diferența este că acum bugetul a fost triplat, iar persoanele doritoare de a se înscrie în program vor beneficia de mai multe posibilități și mai multe fonduri pentru a investi în ceea ce le este indispensabil în creșterea optimă a usturoiului românesc.

Sursa: capital.ro

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close