Testarea genetică la cancerul de sân în stadii incipiente

Foto: doc.ro
0

În şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti, s-a aprobat continuarea programului început în anul 2018, pentru testarea genetică la cancerul de sân, în stadii incipiente. Însă la propunerea primarului general Grabiela Firea, programul a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară.

În acest context, Primăria Capitalei va acorda un sprijin în valoare de 2.500 de lei femeilor cu cancer mamar, pentru teste genetice care descoperă posibila recidivă a acestei afecţiuni. Proiectul, denumit “Testarea BRCA”, se adresează unui număr de 500 de femei cu indicaţie medicală eliberată de un medic specialist oncolog pentru efectuarea testării, conform unui comunicat al Municipalităţii.

“Testele oferă femeilor cu cancer mamar şi medicilor informaţii suplimentare despre probabilitatea de reapariţie a cancerului de sân în următorii 10 ani de la momentul diagnosticului. Pentru fiecare beneficiar în parte, suma va fi decontată către unităţile sanitare publice şi/sau private afiliate în cadrul proiectului. Este un proiect care salvează vieţi, pentru că în funcţie de rezultate, se poate prescrie un tratament adecvat, care poate reduce foarte mult probabilitatea de recidivă a bolii”, a declarat primarul general, Gabriela Firea.

Proiectul se va derula pe parcursul unui an de zile,  având un buget multianual de 1,2 milioane lei, menţionează PMB

La programul demarat în 2018 a permis efectuarea unor testări genetice pacientelor diagnosticate cu cancer mamar de care au beneficiat peste 350 de femei.

“Estimări bazate pe ultimele date disponibile arată că în Bucureşti sunt diagnosticate, anual, cu cancer mamar peste 900 de persoane. Acestora li se adaugă cei circa 3.500 de pacienţi diagnosticaţi cu această boală în ultimii cinci ani şi care se află în diverse etape de tratament. În termen de zece zile de aprobarea proiectului ‘Testarea BRCA’, ASSMB va elabora Regulamentul privind implementarea proiectului”, reiese din comunicat.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close