După secţionarea unui cablu electric în afara platformei, instalaţia de acid azotic, de la Azomureş oprită de urgenţă

31

Instalaţia de acid azotic numărul 4 de la combinatul de îngrăşăminte chimice Azomureş din Târgu Mureş  a fost oprită în regim de urgenţă în urma unei căderi de tensiune, fapt ce a dus la degajarea de oxizi de azot în atmosferă, iar investigaţiile au scos la iveală că defecţiunea a fost cauzată de secţionarea unui cablu electric în timpul unor lucrări de excavaţie în afara platformei, a anunţat compania.

„Investigaţia internă demarată de Azomureş după evenimentul de sâmbătă, 29 august 2020, când una dintre instalaţiile de producere acid azotic a fost oprită în regim de urgenţă a arătat că fluctuaţia de tensiune electrică a fost cauzată de secţionarea accidentală a unui cablu electric situat în afara platformei Azomureş. Lucrarea de excavare se derula în afara platformei Azomureş de către o companie locală, ce execută lucrări de amenajare în cadrul unui proiect derulat cu fonduri europene. În urma secţionării cablului şi implicit a pierderii de electricitate, au fost activate automat echipamentele de oprire ale instalaţiei Acid Azotic 4, conform procedurilor uzuale pentru astfel de situaţii. Instalaţiile de pe platforma Azomureş sunt echipate cu sisteme de interblocare independente, pentru a opri întotdeauna echipamentele în siguranţă, curentul electric pentru astfel de operaţiuni fiind asigurat de surse independente de energie electrică. Eliberarea oxizilor de azot face parte din procedura normală de oprire sau de pornire”, a anunţat, luni, Azomureş, într-un comunicat de presă.

Pentru aceast incident, soluţiile tehnologice sunt destul de limitate la nivel mondial şi emisiile de oxizi de azot sunt vizibile de la concentraţii scăzute, acestea având culoarea roşu-portocaliu sau maro, însă nu au impact negativ asupra mediului.

„Pentru o astfel de procedură, există, la fel ca pentru Azomureş, o prevedere în autorizaţiile de mediu ale instalaţiilor asemănătoare din întreaga lume. Din păcate, soluţiile tehnologice sunt în acest moment destul de limitate. Emisiile sunt vizibile de la concentraţii scăzute şi au o culoare diferită de la roşu-portocaliu la maro, sunt eliberate în atmosferă pentru o perioadă scurtă de timp şi la o înălţime de peste 85 de metri ceea ce asigură dispersia imediată, fără impact negativ major asupra mediului”, a precizat combinatul.

În acest context, Azomureş a precizat că a contractat în acest an realizarea unui studiu tehnic pentru modernizarea instalaţiilor de acid azotic şi că acesta, realizat de unul dintre cei mai importanţi furnizori de tehnologie din lume în acest domeniu, va oferi soluţii pentru îmbunătăţirile tehnologice ale producţiei de acid azotic, inclusiv pornirea şi oprirea instalaţiei.

„Ne cerem scuze pentru neplăcerile cauzate de oprirea din cursul zilei de sâmbătă. Pe de altă parte, precizăm că orice lucrări de excavaţie pe platforma Azomureş sunt supuse autorizaţiilor de lucru. Condiţia prealabilă pentru autorizare este identificarea oricărei conducte şi/sau cabluri subterane. Suntem convinşi că aceleaşi principii trebuie urmate în afara proprietăţii Azomureş, deoarece există conducte de gaze naturale, conducte diverse şi cabluri electrice care duc spre Azomureş sau către alte platforme din zonă. O notificare a fost trimisă Primăriei Târgu Mureş pentru a asigura permisele de lucru corecte înainte de a fi executate lucrări în vecinătatea platformei Azomureş”, se mai arată în comunicatul de presă.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata